Bröd och salt – en pågående framgångssaga i Stockholm

Ingen stockholmare kan väl ha undgått cafékedjan Bröd och salt? Stockholm kryllar av dessa butiker, och populariteten verkar inte kunna nå några gränser. På deras meny står swedish fika, italiensk pizza, salladsbar och allt som hör därtill. Och ja – man kan få salt och bröd också.

Vad?Cafékedja eller hantverksbageri beroende på vem man frågar.
Var?Ständigt i expansion – finns i Stockholm såväl som Uppsala.
När?Bröd och salt grundades 2011.
Vem?Bröd och salts grundare, VD och ägare heter Michel Mourad.

Bröd och salt – en självklar del av Stockholms stadsbild

Att följa en stadsbilds utveckling över längre tid är intressant. Stockholms historia kan till viss del skrivas genom de kedjor som etablerat sig och försvunnit under åren. Bröd och salt är verkligen en framgångssaga, men hur länge kommer den vara? Kanske för evigt, kanske är alla butiker nedlagda om ett par-tre år. Det är lika spännande för oss konsumenter som för de som är ägare till Bröd och salt!

Bröd, salt och branding

Det är inte obekant för någon att mycket av dagens affärsverksamhet handlar om branding och varumärkesbyggande. Bröd och salt skulle till exempel själva kunna ha vissa invändningar mot att bli kallade en ”cafékedja”. Själva använder de ordet ”hantverksbageri”. Bullarna och pizzorna är rustika, och tillagade i stenugnar – med både kärlek och omtanke, enligt företagets egen slogan.

Däremot ska inte cafégästen tro att bullar och bröd bakas på plats i någon av alla de cafébutiker som strösslats över Stockholms stadsdelar. Bröd och salt har ett huvudbageri på Skeppsbrokajen (precis bredvid där Djurgårdsfärjan numera avgår ifrån), där allt bakas för att sedan köras ut till alla butiker. Så misströsta inte, om du inte tycker att servispersonalen på ditt lokala Bröd och salt inte ser ut som en hantverksbagare! Det är inte de som har bakat brödet. 

Bröd och salt grundades av en 28-åring

Så vem står bakom detta framgångsrika hantverksbageri, som snart tagit över hela Stockholm? Bröd och salts ägare och VD heter Michel Mourad. Han var blott 28 år när han grundade kedjan, och kan inte beskrivas som något annat än ett underbarn på brödbusiness. 

En slagning på allabolag.se ger vid hand att Michel Mourad har en rad olika bolagsengagemang, Självklart finns några bolag som måste ha direkt koppling till hantverksbageriet i listan, men det finns också intressanta kopplingar till andra aktiebolag – som till exempel MKM Invest AB som anges vara någon typ av cykelhandel. KBH Vasapunkten AB och Odenplan Butiksläge AB vittnar om ett strategiskt tänkande, eftersom en så expansiv kedja som Bröd och salt självklart behöver en bra ingång till centrala butikslokaler.

Var finns Bröd och salt i Stockholm?

Det är i princip svårt att INTE hitta ett Bröd och salt i Stockholm, oavsett om man letar efter det eller inte. Men självklart kan frågan om var Bröd och salt finns i stan komma upp ändå. Till exempel i följande stadsdelar kan du göra ett besök på Bröd och salt, för att själv kunna avgöra om det handlar om ett äkta hantverksbageri eller bara ännu en av alla de olika cafékedjor som satt sin prägel på Stockholm i olika eror. Vilket inte är fy skam det heller.

  • Odenplan
  • Sveavägen
  • Hammarby Sjöstad
  • Gamla stan
  • Södermalm
  • Kungsholmen

Jobba på Bröd och salt utan ansökan

Jo, det är faktiskt sant. Det går att jobba på Bröd och salt utan någon som helst erfarenhet av att baka bröd, eller att ens ansöka om jobbet. Kedjan har nämligen satsat på det mycket populära konceptet co-working, och erbjuder så kallade co-working lounges på flera adresser i Stockholm. Man kan också kalla det för ett kontorskollektiv. (Det är alltså ditt ordinarie jobb du sitter med, när du jobbar på Bröd och salt i denna form.)

En co-working lounge är tänkt för dig som inte har någon fast arbetsplats, men ändå vill ha ett ställe att gå till för att träffa andra människor. Eller i alla fall se andra människor. Det finns många fördelar med att arbeta på en co-working lounge som den Bröd och salt erbjuder. Gratis Wi-fi, och (får man förmoda) gott kaffe. Men för den som behöver helt tyst och lugn och ro för att koncentrera sig kan det vara ett sämre val. Oavsett vilket är det en idé som vittnar om Bröd och salts ägare Michel Mourads innovativa tänkande utanför brödboxen.