Mångsysslaren Emelie Öhrstig

Det finns mångsysslare och så finns det mångsysslare. För Emelie Öhrstig har det inneburit att vara elitidrottare inom två idrottsgrenar, utbildad civilekonom och ingenjör. Medan andra väljer en väg att satsa all sin energi på, valde Emelie Öhrstig att göra allt hon var intresserad av. Det har lett till guldmedaljer och högt uppsatta positioner inom arbetslivet.

Snabba fakta om Emelie Öhrstig:

Fullständiga namnFrida Emelie Öhrstig.
Ålder44 år (född 1978).
Känd förVM-guld i längdskidåkning.
Nuvarande arbeteVD för Volvo Personvagnars svenska försäljningsorganisation.
FamiljesituationGift och har tre barn.

Emelie Öhrstig – skidåkare, cyklist och ekonom 

Emelie Öhrstig växte upp med föräldrar och syster. Hon föddes i Borås, men när karriären väl drog igång tävlade hon för Piteå Elit och hon utbildade sig på Stjerneskolans skidgymnasium. Fast det skulle bara bli början på hennes karriär, vilken skulle ta många oväntade vändningar.

Emelie Öhrstig visste nämligen tidigt att det fanns många saker som hon ville göra i sitt liv. Hon valde därför att elitsatsa på två olika typer av idrotter, skidåkning och cykling. Samtidigt som hon elitsatsade på idrotten utbildade hon sig även till civilekonom och pluggade till ingenjör. På så sätt storsatsade hon på att bli allt det hon ville bli. 

De stora framgångarna för Emelie Öhrstig

Trots de akademiska studierna lyckades Emelie Öhrstig nå stora framgångar inom idrotten. Det gällde för både skidåkning och cykling som hon satsade på, men det som kanske lyser klarast är VM-guldet som Emelie Öhrstig vann 2005.

Tidigare hade hennes framgångar i skidspåret varit begränsade och hon hade aldrig vunnit en internationell skidtävling. Trots det var hon uttagen till landslaget och Emelie Öhrstig åkte till tyska Oberstdorf. Hon brottades med halsont inför tävlingen och använde sig av ett oväntat knep för att kunna vara med och tävla. Emelie Öhrstig gurglade sig med whisky.

Om knepet fungerade eller inte ska vara osagt, men hon var med på startlinjen och kunde ge sig ut i spåret. Det var sprint och när loppet var avgjort fanns det en oväntad segrare. Det blev svenskt högst uppe på prispallen och det var Emelie Öhrstig som vann guld i VM.

Lista över Emelie Öhrstigs största framgångar:

 • VM-guld i sprint .
 • 2 individuella SM-guld.
 • 2 SM-guld i stafett.
 • 1:a i Tjejvasan.
 • NM-guld i cykel, mountainbike
 • NM-guld i cykel, landsväg.

Emelie Öhrstig avslutar karriären

Emelie Öhrstig avslutade sin idrottskarriär 2006 som 28-åring, ett år efter att ha vunnit VM-guld. Anledningarna till detta verkar vara många, men året innan uppdagades det att hon inte hade de bästa förutsättningarna för en elitidrottare. Emelie Öhrstig har en sjukdom som innebär att hennes sköldkörtel är inflammerad. Det kräver ständig medicinering och något som hon kommer att behöva leva med livet ut.

Sjukdomen gör att Emelie Öhrstigs ämnesomsättning är för låg och medicineringen tillför de hormoner som hennes sköldkörtel inte producerar. Efter diagnosen tog det ändå ett år innan hon avslutade idrottskarriären, men det kan var en anledning till varför Emelie Öhrstig slutade och att hon idag har en helt annan karriär. 

Livet efter karriären för Emelie Öhrstig

Emelie Öhrstig har sedan 2006 hunnit med mycket, men det har främst varit utanför idrotten. Istället har hon använt sig av sin akademiska utbildning och tagit sig högt upp i arbetslivet. Emelie Öhrstig är idag anställd hos Volvo. Mer exakt är Emelie Öhrstig verkställande direktör för Volvo Cars svenska försäljningsorganisation.

Livet efter idrottskarriären:

 • Expertkommentator för Eurosport.
 • Expertkommentator för SVT.
 • Expertkommentator för Discovery+. 
 • Styrelseledamot i Svenska Skidförbundet.
 • Deltagit i Mästarnas Mästare på SVT (kom på åttonde plats).
 • Arbetat i näringslivet inom marknadsföring och försäljning. 

Förutom en lysande karriär både inom idrotten och arbetslivet har det funnits tid för att bilda familj. Emelie Öhrstig har tillsammans med maken Daniel Bengtsson Öhrstig tre barn, två döttrar och en son. Det gör att livet efter karriären se mycket annorlunda ut. 2020 meddelade också Emelie Öhrstig att sonen diagnostiserats med autism och att han har en intellektuell funktionsnedsättning.