Erik Niva – sportjournalist och tänkare?

Den som inte är särskilt intresserad av idrott kan lätt förledas att tro att sportjournalister endast kan rabbla resultattabeller och rekord. Men så är inte fallet. Många svenska sportjournalister har genom tiderna kunnat visa upp en påfallande bredd vad gäller allmänbildning vid sidan av sitt kunnande om idrott. En sådan person är Erik Niva. 

Snabbfakta om Erik Niva

Född1978
YrkeSportjournalist
TidningSportbladet
UtbildningStudier vid Umeå universitet och Mitthögskolan

Sportjournalistikens föregångare till Erik Niva

Erik Niva har haft många legendariska föregångare inom sportjournalistiken. Till denna kår får räknas Sven Jerring och Lennart Hyland. Sven Jerring var på plats vid Olympiaden i Berlin år 1936 och blev känd för sitt radioreferat när Sverige förlorade i fotboll mot Japan med 3 – 2. ”Japaner, japaner, försvarande japaner, från sig vilt slående japaner och lika vilt angripande svenskar. Japaner som hoppar, japaner som kastar sig, japaner som fläker sig. Japaner som gör allt för att ta segern åt Nippon. Och svenskar, svenskar som kämpat redligen men som nu är slagna.”

Från Jerring till Hyland 

Lennart Hyland blev efterföljare till Sven Jerring och både känd för sina underhållningsprogram som sina referat från fotboll och ishockey. Hyland var en formidabel snabbpratare vid sidan om hockeyrinken. Enligt sägnen åkte gamängen och hockeybacken Roland Stoltz fram till honom och sa följande: “Du får prata långsammare Hyland. Vi spelare hänger inte med”.

Många av våra sportjournalister började sin bana på tidningen Idrottsbladet, som utgavs tre gånger i veckan. I tidningen fanns givetvis resultat och serietabeller, men framförallt tankeväckande inlägg av tidningens egensinnige ägare Torsten Tegnér. Den som läste hans betraktelser som ung förstod inte allt, men kunde förundras över hans välformulerade texter med massor av semikolon, tankstreck och andra stilistiska finesser. Inte konstigt att han kunde skriva, eftersom han var son till författarinnan Alice Tegnér. 

Erik Niva – en sportjournalist i tiden

Vad har nu detta med Erik Niva att göra? För svenska folket är han ju mest känd för att ha deltagit i TV-program som Farmen och På Spåret. Men han har gjort mer än så. Han har skrivit böcker och han har sin egen podd med bland annat programmet When we were kings. Erik Niva är också aktiv med inlägg på Twitter. Han kännetecknas av sin förmåga att se bakom prestationerna inom idrotten och gör sina egna tolkningar på ett välformulerat sätt. Inte helt olikt sina föregångare inom sportjournalistiken. 

Karriär och utmärkelser

Erik Niva började sin journalistiska karriär genom att bevaka Draghunds-SM för Norrbottens-Kuriren. Sedan gick hans resa vidare till fotbollsmagasinet FourFourTwo i London. Han har skrivit ett antal böcker kring idrott och inte minst fotboll:

  • Den nya världsfotbollen
  • Livet längs linjen 
  • Utväg: Fotboll
  • Äkta hela vägen
  • Under tröjan

För sina insatser som skribent och i TV har han fått en rad utmärkelser:

  • “Guldskölden” för bästa sportjournalist elva år i rad (2010-2011)
  • “Guldpennan” från Publicistklubben (2012)
  • “Årets sportjournalist” från Sportjournalisternas klubb (2012)
  • “Kristallen” som årets TV-personlighet (2020)

Erik Nivas bidrag till sportjournalistiken

Erik Niva har medverkat som studioexpert vid Champion League-matcher och vid matcher i engelska Premier League. Med all rätt kan vi diskutera och ifrågasätta dessa experters berättigande. På fotbollsplan finns i varje lag elva spelare. Inte sällan finns fyra studioexperter och därtill finns två kommentatorer invid arenan. 

Har vi som tror oss kunna fotboll något intresse av dessa kommentarer? Nej, det har vi inte. Vi vet redan att antingen vinner hemma- eller bortalaget såvida det inte blir oavgjort. Att i efterhand få veta hur en spelare skulle ha skjutit eller passat bollen, är av föga intresse för oss experter i TV-soffan. 

Att Erik Niva vunnit respekt är sannolikt för att han kan se idrott och fotbollen från en annan vinkel. Det går att lyssna på honom utan att behöva höra alla välbekanta klyschor som hör speciellt fotbollen till. Han har också i något sammanhang gjort ett märkligt uttalande där han påstår att han egentligen inte är intresserad av sport. Kanhända är det ett bra betraktelsesätt när det gäller att skriva om ett ämne. Men visst kan han fotboll. 

En sportsjournalists privatliv

Har vi något intresse av Erik Nivas familj, fru och eventuella barn? Det borde vi inte ha, men tidningar och sociala medier ger oss besked. Han är sammanboende med Anna Tiberg och har en son som heter Hugo Niva. Om han blir besvärad när media skriver om honom, får han dock skylla sig själv. Han har varit radiopratare i Sveriges Radio och då får han finna sig i att bli omdiskuterad.