Fredrik Strage – modig journalist med fötterna i musiken

År 2008 fick Fredrik Strage Stora Journalistpriset som “Årets Förnyare”. Det är kanske inte så vanligt att en musikjournalist får det priset, men Fredrik är något utöver det vanliga. Han är en man som inte är rädd att “sticka ut hakan”, och utifrån popkultur kommer han in på de flesta aktuella spörsmål, gör det på sitt eget speciella sätt och med en enkelhet som når fram till många. 

Snabbfakta om Fredrik Strage:

FödelseortLinköping
Födelseår1972
YrkeFörfattare, journalist
Ex-fruLinda Leopold

Från enkel skribent till kulturpersonlighet

Fredrik Strage började sin karriär som skribent i början av 90-talet i en musiktidskrift, nämligen New Life  –  en “synthmusikfanzine”. Sedan dess har han skrivit i många musik- och kulturtidskrifter, som Pop, Nöjesguiden Sound Affects och Sonic. 

Han breddade sig dock tidigt och har varit med i både TV4 Nyhetsmorgon, Dagens Nyheters “Krönika” och Café, med mera, med mera. Hans författarskap sträcker sig långt utanför tidskrifter, tidningar och han har gett ut fyra böcker: Mikrofonkåt, Fans, Strage text och Strage 242. Han medverkade även i antologin De missanpassade av Belinda Olsson från år 2003. 

Fredrik Strage skriver alltså inte “bara” om aktuella artister, konserter eller kultur i allmänhet, utan han kommer hela tiden in på samhällsfrågor och heta ämnen medan han öppet och generöst bjuder på sig själv. Har man båda fötterna stadigt i strömmen av uppfriskande musik och kultur, kan man blicka runt och sticka ut hakan ibland utan att förlora balansen. 

Förutom artiklar, böcker och TV får man inte glömma podden – ett av Fredriks favoritmedium. “Hemma hos Strage” heter hans egen pod och det första avsnittet sändes 28 december 2016, och den har fortsatt till denna dag. Här följer ett urval på personligheter som varit gäster i “Hemma hos Strage”:

  • Suede
  • Lill-Babs
  • Father John Misty
  • Michael Stipe
  • Primal Scream
  • Zara Larsson
  • Miss Kittin
  • Neneh Cherry
  • Slipknot
  • Rufus Wainwright

Fredrik Strages krönika i DN

Dagens Nyheter nämndes ovan, och Fredrik Strages arbete med att skriva krönikor i en av Sveriges största dagstidningar förtjänar mer uppmärksamhet. Han började med det redan år 2005 och är fortfarande kvar.  Faktum är att hans bok Strage 242 egentligen är en samling av hans bästa fredagskrönikor i Dagens Nyheter under åren.

Fredrik Strages krönikor i Dagens Nyheter kommenteras i bokrecensionen (2018-09-26) av Strage 242, och man skriver där att han “Skapar en svartglittrande bro mellan det balla och det hjärtängsliga, det banala och det existentiella”.

Fredrik Strage skriver om fans

I boken Fans skriver Fredrik Strage om fenomenet med fans som är som besatta av olika “stjärnor” inom till exempel musik och film. I Svenska Dagbladets recension (2005-09-15) kallar man boken Fans “en bok om besatthet”. 

Den sägs vara en välskriven bok uppbyggd av ett antal essäer. Idoldyrkan och besatthet analyseras och illustreras genom en rad historiska exempel, bland annat kvinnan som var besatt av först Evert Taube och senare sonen Sven-Bertil (och för övrigt brände ner familjens gård Sjösala), och Mike Chapman som gick så långt som till att mörda John Lennon. 

Fredrik Strage om barn

Fredrik Strage var gift med författaren Linda Leopold och tillsammans fick de barnen Bianca och Sebastian. Med egen erfarenhet i ryggen kanske han kan ge ett bra svar på hur man ser till att ens egna barn kommer att uppskatta bra musik. 

I en artikel i Göteborgsposten frågade man bland andra Fredrik om det, och han berättar att han försökte påverka sin dotters musiksmak genom att ha bra musik framme hemma, ta med henne på konserter och artist-intervjuer. Det gjorde han alltså redan när hon var riktigt liten. 

Sedan när hon blev lite äldre, i femårsåldern, började hon gilla musik med gruppen Dolly Style, och då påverkade hon faktiskt sin pappa så att de gillade gruppen tillsammans. När hon blev ytterligare lite äldre märkte Fredrik att hon ofta gillade de låtar bäst som pappa tyckte var sämst  – antagligen ett uttryck för “uppror” mot föräldrarna. 

Fredrik Strage var aldrig något fan av Melodifestivalen, men uppger att sedan han fick barn blev läget annorlunda och idag uppskattar han faktiskt att se och höra på “Mello” tillsammans med sina barn.

Ja, musik och kultur i övrigt kan vara ett fantastiskt sätt att få kontakt med sina barn man inte vill gå miste om. Och Fredrik Strages böcker, artiklar och poddar kan om något bidra till att överbrygga klyftor. Inte bara klyftan mellan generationer, utan också mellan kulturer och musikstilar.