Vem är Henrik von Eckermann?

För att bli riktigt bra på något måste det finnas en del av en själv som älskar det man gör. Henrik von Eckermann är riktigt bra på banhoppning, så bra att han har olympisk guldmedalj. Trots denna medalj är det inte alla som vet vem von Eckermann är. “Han är en ryttare” skulle de som hört hans namn förmodligen säga. 

Människor är komplexa och att säga att Henrik von Eckermann är en ryttare må vara korrekt men det är också en förenkling. Det kanske visar på hans yrke och livspassion, men det bortser från allt annat han är. Människor är mer än deras yrken, även om deras yrke omfattar stora delar av deras liv. 

Henrik började rida när han var ung och han spenderar nu sin karriär med att rida och vara omgiven av hästar. Det är inte alla som har förmånen att säga att deras karriär och hobby är detsamma. Det var även inom denna karriär som han mötte sin flickvän och partner, den schweiziska landslagsryttaren Janika Sprunger. 

Janika Sprunger, Henrik von Eckermanns sambo och bästa vän 

Att spendera sin tid och kanske sitt liv med någon är ett viktigt val att göra. Henrik von Eckermann och Janika Sprunger kände varandra och var vänner långt innan hon blev hans flickvän. En stadig bas var redan uppbyggd och nu är Janika inte bara hans allra bästa vän utan också hans sambo och partner. 

Von Eckermanns och Sprungers gemensamma intressen gör att de spenderar otroligt stor tid tillsammans, både utanför och i hemmet. Sambon Janika delar von Eckermans passion både för hästar och ryttarsport. Dessutom är Sprunger en olympisk banhoppare. Ett så stort gemensamt intresse kan bara tänkas dra två personer närmare varandra – deras livspassion cirkulerar runt samma sak.

Henrik von Eckermanns nya gård och vision

Von Eckermann var tidigare bosatt i Tyskland några år men nu lever han sin dröm på den egna gården i Holland, tillsammans med familjen. Gården ligger på en 4,5 hektar mark och där har det inte bara byggs en stor lägenhet för deras familj, utan även ridhus, hagar, stall, uteridbana och bostäder för elever och arbetare i stallet.

Med den nya gården har von Eckermann och Sprunger nära till både Europa och många tävlingar. I nuläget har de nio hästar i stallet och von Eckermanns elev, Evelina Tovek, har sex hästar på gården. Von Eckermann säger att gården är en plats där han kan se sig själv även efter karriären.

Henrik von Eckermanns hästar, nu och då

Von Eckermann har tävlat med och ridit hästar såsom Allerdings, Yajamila, Gotha och Glamour Girl. Men det var när han red hästen King Edward som han tog olympiskt guld i Tokyo 2020. Han är fortfarande delägare i King Edward.

I samarbete med familjen Tovek red han Hollywood V i Grand Prix i år och kom på sjätteplats. I mars 2022 red von Eckermann hästen Dzara Dorchival i Paris. Fuxstoet är en ny medlem till laget och von Eckermann beskriver henne som väldigt klok och han har stora förhoppningar för hennes framtid. 

Bland Henrik von Eckermanns andra hästar finns namn såsom Hero Flicka, Luna v d Mespel och Calizi. En ny häst är också på gång.

Karriären flyger högt just nu

Henrik von Eckermann har en stor ryttarkarriär och är världstvåa i hästhoppning. Han har vunnit silver och brons i Europamästerskapet, brons i världscupen i hästhoppning, silver i världsmästerskap och guld i OS. Mellan dessa brons, silver och guld har han även deltagit i många andra kända tävlingar.

I Stockholms Grand Prix, juni 2022, red han in som två, bara hundradelar från en seger. Tillsammans med King Edward kom han fyra samma år i Rolex Grand Prix och i Dohas Grand Prix flög han fram till en andra plats. Henrik von Eckermann är sannerligen på toppen av sin karriär. 

Framtiden är här, sonen är här

Våren 2021 välkomnade Henrik von Eckermann sitt första barn till världen, en son som fick namnet Noah. På Sprungers och von Eckermanns sociala medier kan man se sonen tillsammans med föräldrarna. Det nya kapitel som nu börjar verkar vara lika spännande som de som redan är skrivna.

Vem vet hur framtiden ser ut? På ett eller annat sätt har Sprunger och von Eckermanns redan bidragit till en del av framtiden. Om sonen kommer att växa upp i deras fotspår är ännu långt från klart. Vad som än händer har dock paret nu ett nytt litet liv att fostra och ta hand om. Och med detta nya liv kommer det kanske nya drömmar och mål som inte fanns tidigare.

Så vem är Henrik von Eckermann?

Ingen person kan sammanfattas med bara en sak. Människor är komplexa. Henrik von Eckermann är inget undantag. Här är ryttare, partner, pappa och son. Han spenderar sitt liv med att göra något som är hans passion och han kommer hem till den familj som han älskar.

Om någon fortfarande undrar vem Henrik von Eckermann är, finns det miljontals andra faktorer under ytan att utforska.