Potträning på 3 Dagar: Tips och Tricks

Introduktion

Potträning på 3 dagar är ett koncept som många föräldrar finner lockande. Det innebär att lära sitt barn att använda pottan på bara tre dagar, vilket kan låta som en utmaning, men med rätt förberedelser och tålamod är det absolut möjligt. Potträningen kan startas när barnet är redo, generellt sett mellan 18 månader och 3 år.

Förberedelser inför potträningen

Innan ni påbörjar potträningen är det bra att se till att ni har allt ni behöver. Det kan vara till hjälp att ha en specifik potta som barnet tycker om, gärna i en rolig färg eller form. Det kan även vara bra att ha böcker eller spel som barnet kan sysselsätta sig med medan det sitter på pottan.

Börja med att prata med barnet om pottan och vad det innebär att använda den. Låt barnet bli bekant med pottan, sitta på den med kläderna på och kanske leka med den som en leksak.

Potträning på 3 dagar steg-för-steg

  • Dag 1: Börja med att låta barnet gå utan blöja, övervaka barnet noggrant och uppmuntra det att sitta på pottan varje gång det behöver kissa eller bajsa.
  • Dag 2: Fortsätt som dag 1 men inkludera även tider då barnet sover, så som tupplur och på natten.
  • Dag 3: Fortsätt som dagarna innan men uppmuntra nu barnet att själv säga till när det behöver gå på pottan.

Metoden kräver tålamod och du bör vara beredd på några missöden. Glöm inte att berömma barnet och göra potträningen till en positiv upplevelse.

Översikt av potträning på 3 dagar

Träningens varaktighet Dag 2 Dag 3
3 dagar Inkludera sömntider Barnet säger till själv
Steget-för-steget metoden Potta eller toalett? Rätt ålder för potträning?
Övervaka noggrant Beröm och belön Acceptera missöden

Kom ihåg, varje barn är unikt och det är normalt om din potträning tar längre tid. Det viktigaste är att barnet känner sig tryggt och bekvämt i processen.