Solna Station – en snabbguide till knutpunkten vid Friends Arena

Dags för ett besök på Friends Arena eller Mall of Scandinavia? Ta ett pendeltåg och hoppa av på Solna Station, kila in på Pressbyrån och köp med dig en kaffe innan du går den sista biten till fots, och kom fram långt innan du hunnit dricka upp.

4 korta fakta om Solna station

PlatsSolna kommun, som ligger strax norr om Stockholms innerstad
Öppningsår1911 (då med namnet Hagalund)
Antal plattformarEn plattform (men två spår, ett på varje sida av plattformen)
Attraktioner i närhetenFriends Arena, Mall of Scandinavia

Solna station – med tusentals besökare varje dag

Solna är en av Stockholms pendeltågsstationer, belägen två stationer, eller ca en halv mil, norr om Stockholms Central. Här kliver tusentals passagerare av och på pendeltåget varje dag. Många av dessa bor och lever i och omkring Solna och hittar lika bra på stationen som i sitt eget vardagsrum. Men med det korta avståndet till Friends Arena och Mall of Scandinavia kan man tänka sig att Solna Station också har en och annan mer vilsen besökare från andra delar av Sverige. Här är en snabbguide till Solna Station för den ovane huvudstadsresenären.

Solna station – en knutpunkt i Storstockholms kollektivtrafik

För den som inte är van att röra sig runt Stockholm kan det kännas förvirrande med alla olika kollektiva transportsätt som finns i staden. Den som bor på en mindre ort och kanske bara har stadsbuss (om ens det) att välja på för att ta sig kollektivt från punkt A till punkt B riskerar att drabbas av beslutsångest när hen möts av det stora utbudet från Storstockholms Lokaltrafik, eller SL som det kort och gott brukar kallas. Här finns möjlighet att resa med både buss, spårvagn, tunnelbana och pendeltåg, och alla dessa går faktiskt att ta från Solna station.

Tvärbanan är spårvagnen och tunnelbanan går från Solna centrum

För att göra det ännu mer krångligt heter tunnelbanestationen inte Solna station, utan Solna centrum, och spårvagnen kallas inte för spårvagn utan för Tvärbanan. Hur ska man göra för att inte gå vilse i denna djungel? Lyckligtvis finns det en enkel lösning. Ladda bara ner SL-appen och skriv in varifrån och vart du vill åka, så får du förslag på vilka resor och transportsätt som passar dig bäst.

Olika trafiktyper som du kan använda för att ta dig till och från Solna station:

  • Pendeltåg
  • Spårvagn (Tvärbanan)
  • Buss
  • Tunnelbana (det är dock 800 meter att gå från Solna station till Solna centrum som tunnelbanestationen heter)
  • Bil (flera möjligheter till parkering finns i närheten)

Kortare avstånd till Friends Arena och Mall of Scandinavia med ny utgång

Solna station har en plattform och två utgångar. Station byggdes så tidigt som 1911, men har sedan dess byggts om och förändrats flera gånger. Den sista stora förändringen skedde 2013 när en ny uppgång åt norr byggdes. Tack vare den uppgången är det numera bara ca 600 meter att gå från Solna Station till Friends Arena och från Solna Station till Mall of Scandinavia. 

Det är lätt att hitta och du behöver troligen ingen karta. Men du måste komma ihåg att gå ut från stationen åt rätt håll, genom den norra stationsentrén. Om du går ut åt söder, mot Råsundavägen, blir det längre att gå. Lyckligtvis är Stockholms kollektivtrafik bra på att skylta ordentligt, så om du bara tittar och läser vad som står är det inga problem att hitta rätt utgång.

Många möjligheter kring Solna station

Om du vill se mer än Friends Arena och Mall of Scandinavia finns många möjligheter kring Solna station. Kanske ska du kolla in köpcentret Solna Centrum eller ta en promenad i parken Skytteholmsfältet. Du hittar också SEB och polisen alldeles i närheten. Och tröttnar du på Solna är det bara att ta dig vidare på äventyr i storstaden. Ta Tvärbanan mot Alvik, eller pendeltåget in till Stockholms Central där du sedan har hela Storstockholm inför dina fötter. Ha det så kul!