Hur låter räven?

År 2013 släppte komikerduon Ylvis den legendariska låten “What does the fox say” och väckte frågan hos hela världen. Hur låter räven, egentligen? 

En vanlig rödräv har upp till 28 olika läten, så det är svårt att säga exakt hur en räv låter. Vissa beskriver det som ett högt skall, men det är inte heller ovanligt att höra rävar skrika. Skriket är oftast rävhonan som skriker ut en varning till sina ungar. Eftersom honan ibland befinner sig ganska långt ifrån ungarna är skriket kraftigt och kan färdas långa sträckor. Om du är ensam i skogen kan ett rävskrik uppfattas som lite obehagligt. 

Eftersom räven är aktiv på natten, när resten av världen är tystare kan rävens olika läten färdas ganska långt. 

Hur låter en arg räv?

Nu när du vet hur en vanlig räv låter ställer du dig kanske frågan: Hur låter en arg räv? Eller: Hur låter en sjuk räv? En arg räv kan ge ifrån sig ett morrande läte, men det kommer du förmodligen aldrig höra. Rävar är skygga djur och risken att springa på en arg räv i skogen är nästan obefintlig. Räven hör dig komma långt innan du får syn på den. 

Den vanligaste sjukdomen bland rävar är skabb. Skabb är en hudsjukdom som faktiskt också kan drabba människor. Skabb påverkar inte rävens läte. Det kan ses som utslag på huden och hos djur med päls gör det ofta att pälsen ramlar av på vissa områden. Det kliar som bara den.

Hur rävar låter finns fångat på video, så om du fortfarande är nyfiken på rävens läte kan du söka på YouTube. Där finns även faktafilmer och videoklipp på tama rävar som leker.